Budapest 6. kerület látnivalók, érdekességek 1. rész

Mit érdemes mindenképpen megtekinteni Budapest 6. kerületében?

Andrássy út

Kezdjük a sort az egyik leghíresebb látnivalóval.
A közel 2,5 kilométer hosszú sugárút 2002 óta a Világörökség része. ármas tagolódása ellenére egyedülálló építészeti egységet mutat, aminek az a magyarázata, hogy alig több mint egy évtized alatt készült el. Itt találhatók a Budapest kulturális és történelmi szempontból is talán legérdekesebb nevezetességei.

A Terror Háza

A Nyilaskeresztes Párt majd később az ÁVO egykori székházát a 20. századi magyar történelem két vészterhes korszakának bemutatására alakították múzeummá. A Terror Háza a fogva tartottaknak, megkínzottaknak és meggyilkoltaknak és családjaiknak állít emléket. A kiállítás az épület mindhárom szintjét, a hírhedt pincéket és a lépcsőházat, illetve a belső udvart is elfoglalja. A tárgyak mellett archív hang- és filmfelvételek, valamint interjúk segítik a látogatókat abban, hogy jobban megismerjék a nyilas és a kommunista diktatúra világát, Az épületet többek között a fekete díszpárkány, a pengefalak és a gránit-járda emeli ki környezetéből.

Magyar Állami Operaház

A Nemzeti Múzeum, az Operaház illetve a Vigadó mellett Budapest városának legjelentősebb 19 században épült műemléke. A barokk elemekkel is megspékelt neoreneszánsz palota Ybl Miklós tervei alapján, 1875 és 1884 között épült. A szimpla, világos tagolású épület négy, egymástól szépen elkülöníthető részre osztható: a fogadótérre (előcsarnok, társalgók, feljáratok), a nézőtérre, színpadtérre és üzemi részre (hátsó színpad és műhelyek). Falfestményeinek nagy része a magyar historizmus három nagy mesterének – Lotz Károly, Székely Bertalan és Than Mór – műtermeiből került ki, párizsi és bécsi minta alapján.

Nyugati pályaudvar

A Budapest 6.kerületében lévő Nyugati pályaudvar eredeti épülete az első magyarországi vasút pesti végállomása volt. Az épületet Paul Sprenger bécsi építész tervei alapján a pesti Zitterbarth építette, a forgalom 1846. július 15-én indult el. Csarnoképületét 1874-ben lebontották, és August W. De Serres elképzelései mentén vadonatúj pályaudvart hoztak létre, amelyet 1877-ben fejeztek be. Megjelenése azóta nem ment át jelentős változáson, bár többször bővítették, a II. világháborút követően pedig jelentős rekonstrukció volt szükséges. A mára kialakult modern pályaudvar és környéke fontos forgalmi csomóponttá vált.

Zeneakadémia – Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem

A Zeneakadémia szecessziós épületegyüttese 1904-1907 között épület. A Giergl Kálmán és Korb Flóris tervei alapján létrehozott palota külső formája tágas, ablakai tágasak. Belépve a színes és gazdag díszítésű előcsarnok tárul a látogató elé, amelynek tompított világítása is a szentélyek hangulatát idézi. Nagyterme a korai hazai vasbeton építészet kitűnő alkotása. A több mint 1200 hallgató befogadására képes helyiség ma is Magyarország legjobb akusztikájú koncertterme.

Egy szó mint száz, akár Terézvárosnak, akár 6. kerületnek nevezzük, ez a dinamikus budapesti városrész számos izgalmas meglepetéssel vár.

Könyvelés Budapest 6.kerület: https://goldpenkonyveloiroda.hu/budapest/